METEOROLOJİ NEDİR?
Atmosferin bütün şartları “hava durumu” diye tanımlanır. Sıcak, soğuk, kuru-yağışlı, güneşli-bulutlu, rüzgarlı veya durgun, ne olursa olsun, “hava durumu” sözkonusudur. Hava durumu günden güne değişir ve bu değişimlerin bir yıl içindeki topluca etkileri “mevsim” leri oluşturur.
Havadaki değişikliklere sebep olan nedenler çeşitli ve gerçekten çok karmaşıktır. Fakat bu konuda en büyük, en önemli etken “güneş” tir. Güneşin sıcaklığı suyu buharlaştırır ve havayı ısıtır. Böylece, gökyüzünde su buharını taşıyan sıcak hava akımları yükselir. Havanın soğumasıyla, havadaki su buharı yağmura, daha şiddetli ısı düşmelerinde kara dönüşür. Bunlar tedricen (yavaş yavaş) veya birden (şiddetli) olur. Şiddetli olduğu zaman “fırtına” lar meydana gelecektir.
İngiltere’de yaklaşık olarak 200 “meteoroloji” istasyonu vardır. Meteoroloji istasyonları havanın izleme, hava durumları hakkında raporlar verme ve yakın hava değişikliklerini duyurma işiyle görevlidir. Başka türlü söylemek gerekirse, yakın bir yağmur beklendiğini, fırtına çıkacağını, don olacağını, güneş açacağını, ısının yükseleceğini bilimsel yollarla Önceden kestirir ve çeşitli yollardan (gazete,radyo, televizyon gibi) bütün ülkeye duyururlar.
Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi ” meteoroloji “, hava durumlarını inceleyen, değişimleri izleyen, çeşitli belirtilerden yararlanarak “havanın nasıl olacağı” na ilişkin tahminler yapan bilim dalıdır.
Meteoroloji istasyonları ve buralarda çalışan uzmanlar, işlerini yaparken bilimsel yöntemlerden, teknik araç ve gereçlerden yararlanırlar.Hava balonları, son derece duyarlı, ayrıntılı barometreler, çeşitli gözlem ve ölçü gereçleri bunların arasındadır.
Meteoroloji uzmanlarının titiz bir dikkatle inceledikleri haritalar, onlara çok şey gösterir. Hava basıncının eşit olduğu yerleri,yerel (mahâilî) rüzgarların estiği yönü, bulutlu veya güneşli gökyüzü kesimlerini,yağmurlu ve kar yağışlı çevreleri, hava basıncının normalden yüksek ve alçak olduğu bölgeleri bu haritalardan tesbit ederler.
Haritaya bakan meteoroloji uzmanıi yakın hava durumu değişimlerine ilişkin tahminlerde,yorumlarda bulunabilir. Alçak basıncın fırtınayı işaret ettiğini bilir. Yüksek basıncın açık ve güzel havayı gösterdiğinin bilincindedir.
Meteoroloji uzmanlarının yararlandığı bu haritalar ise, daha yukarda değindiğimiz bilimsel yöntemler, teknik araç ve gerçeklerin izlenimleri, gözlemleri, tespitleriyle hazırlanmaktadır.