GEYŞA NEDİR?
Geyşa Japoncada “nezaketli kişi” anlamına gelen bir sözcüktür. Genellikle şarkı söyleyen, dans eden ve sohbet eden Japon profesyonel kadın eğlendiriciler için kullanılır. Çok tanınmış bazı geyşaların yazmış oldukları şiirler günümüz de bile ilgiyle okunur. Bu meslek 18. yüzyılın başında ortaya çıkmıştır. Japonya’da o zamanlarda evlilik ailenin devamı için yapılırdı. Romantik ve sosyal ilişkiler kurmak isteyen Japon erkekleri bunları evlerinin dışında arar, karıları ile bu tür ilişkiler kurmazlardı. Bu işi de eğlence merkezlerinde bir esir gibi satılan fakir ailelerin kızları yapardı. Geyşaların güzellikleri ve yetenekleri nedeniyle ayrı bir yerleri vardı. İsteyenler önceden randevu almak şartıyla geyşalarla baş başa vakit geçirirlerdi. Zengin tüccarlar çok hoşlandıkları geyşaları satın alıp onlara hürriyetlerini iade eder hatta onlarla evlenirlerdi. O devirde yaşamış büyük Japon devlet adamlarının çoğu kalplerini geyşalara kaptırmışlardı. Geyşalar hem geçmiş hem de güncel olaylar konumluda çok geniş bilgi sahibidirler. En bilgili kişilerle bile saatlerce konuşabilirler.
Yetiştirilmesi yıllarca süren geyşalık artık dejenere olmuştur. Turistlere geyşa adı altında geyşalıkla yakından uzaktan hiç bir ilgisi olmayan kimseler sırf döviz kazanmak amacı ile tanıtılmaktadır. Uzun yıllar batı toplumuna yabancı kalan Japonya, II. Dünya Savaşından sonra batı dünyası ile kurduğu sıkı işbirliği sonucu geyşa müessesesi de ömrünü yitirmiştir.
Yeni geyşa olmuş birinin saati 40-50 liradır. Fakat çok meşhur geyşalar tek bir dans için birkaç bin lira alırlar. Evlenen bir geyşa meslekten çıkarılır. Evlenmeyenler ise ya lokanta sahibi olurlar veya genç geyşalara müzik ve dans öğreterek yaşamlarını sürdürürler.