ALKOL NEDİR?
Nişasta ve şekerlerden elde edilen boyalı alkol, sebzelerin, tahıl maddelerinin ve meyvelerin çoğundan yapılabilir. Kullanılan ham madde nişastaysa, nişasta önce şekere dönüşür. Sonra fermantasyon işlemini geçiren (tahammür eden) şeker de alkolü verir.
Alkolün yapımında genel olarak mısır, çavdar, arpa ve diğer bazı şeylerden yararlanılır. İrlanda’da bu iş için patateste kullanılmaktadır.
Etil alkolün bir yakıt maddesi olarakta değer taşıdğını bilen kimse pek azdır. Bu madde, benzin yerine otomobillerde kullanılabilmektedir. Motorlarda kullanıldığı zaman genellikle diğer bazı kimyasal maddelerle karışım halindedir. II.Dünya savaşı sırasında akaryakıt olarak petrol yokluğu çeken çeşitli üklerde, otomobiller için alkol esaslı karışımlar kullanılması yoluna gidilmiştir.
Alkol sudan hafif olmasına rağmen, iki sıvı kolaylıkla karışır. Donma derecesi sudan daha düşük olan bir solüsyon meydana gelir. Bu tür bir karışım, otomobillerin radyatörlerinde aşırı soğuğa karşı bir koruyucu (antifriz) olarak kullanılmaktadır.
Bir çok madde üzerindeki eritici niteliği dolayısıyla,alkol yaygın ölçüde “çözücü” bir unsur olarakta işe yarar. Tahta cilalarının, madenler için lak’ların (parlatıcıların) yapımı, bu bakımdan gösterilebilecek belirgin örneklerdir. Kloroform ve eter benzeri anastetik (ameliyatlar için hisleri uyuşturucu) maddelerin yapımında da kullanılan alkol, aynı zamanda bir antiseptiktir. Yani mikrop öldürücüdür. Bazı boyaların, ilaçların ve sirkenin yapılmasında temel unsur alkoldür.
Vücuda az miktarlarla alınan alkol oksijenle birleşir ve ısı verir.