BÖBREK TAŞI NEDİR?
İdrar çıkarılması sisteminde başgösterebilecek önemli rahatsızlıklardan biri, idrar yollarının tıkanıklığı veya bu çıkışa karşı olumsuzz nitelikte bir müdahaledir. İdrar yollarında tıkanıklık nedeni olarak çeşitli şeyler akla gelebilir. Selim ve habis tümörler, sistemde anormal bir formasyon ve böbrek taşları bu nedenler arasındadır.
Böbrek taşının belirtileri, dayanılmaz sancı ve idrarda kan görülmesidir. Böbrek pelvisinde (leğen) bulunan bir taş, hem de çok iri bir taş bile belirtisiz olabilir. Fakat üretere,yani böbrekten mesaneye doğru uzanan boruya geçtiği an, hiç yanıltıya meydan bırakmayacak şiddette sancılara yol açar. Büyük taşlar böbrekte kronik (müzmin) yangı yapar .Devamlı bel ağrısına sebep olur. Bunların kesinlikle teşhisi için en güvenilir yöntem röntgendir.
Dayanılmaz sancının hafifletilmesi için atropin ve morfin enjeksiyonları uygulanır. Taş mesaneden atılır, geride başka taş kalmazsa, sancılar da ansızın kesilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, taşların oluşumundaki nedendir . Aynı nedenle ilerde yeni yeni taşlar oluşabilir. Sancının da arkası kesilmez. Şekil’de, üreter’e geçmiş bir taş görülmektedir. Taşın aldığı yol boyunca üreter büyümüş olduğu gibi, böbrekte de “hidronefrosis” diye tanımlanan büyüme durumu belirgindir. Bu büyüme sonucu, böbrek fonksijonlarını yerine getiremeyecek duruma gelir. Hiç vakit geçirmeksizin müdahale yapılması gerekir. Müdahalenin ne olacağını doktor kararlaştırır.
Bazı hallerde, üreter’e geçmiş taşlar mesaneye doğru yoluna devam etmez. Üreter’in mesaneye ulaştığı noktada dururlar. Bu gibi durumlarda, bunların yerinden oynatılması için sistoskop veya ameliyat şarttır. Sistoskop, optik özelliği olan bazı araçlarla uygulanan bir tür sondadır. Böbrek pelvisinde varlığı tespit edilen büyük taşlar, böbreğin tümünü almaya gerek kalmaksızın çıkarılabilir. Esas olan çalışır durumdaki kısımların korunması ve bu çalışma bakımından devamlılığın sağlanmasıdır.