KAÇ TİP VÜCUT YAPISI VARDIR?
Bir doktor herhangi bir yetişkin insanın vücut yapısından söz ettiği zaman, onun kalıtımsal (ırsi) nitelikler ve o çağa kadar karşılaştığı çevre etkilerinin sonucu olan, o andaki vücut özelliklerini ve durumunu kastediyor demektir.
Vücut yapısını konu edinen doktor, sözkonusu kimsenin mikroplara, diğer rahatsızlıklara karşı tutumunu, tepkilerini, güç, direniş ve uyumlarını da hesaba katacaktır. Örneğin, bazı kimselerde kalıtım nedenleri dolayısıyla belirli hastalıklara karşı eğilim, hiç değilse uygun bir bünye vardır. Doktorlar, deneyleri sonucu bazı vücut yapılarından, insanların fizik (dış) görünüşlerinden bu tür eğilimleri, hatta belirgin karakterleri anlayabilirler.
Buna ilişkin olarak Profesör Kretsemer(Kreşmer) tarafından geliştirilmiş yöntem, vücut yapısının genel bir bakışla üç tip halinde sınıflandırılabileceğini belirtir. Bu tipler, dış görünüşlere göre (1) Piknik, (2) Atletik, (3) Leptosom tiplerdir.
Piknik tipte dış görünüş topludur. Sözkonusu kimse iyi beslenmiş ve parlak tenlidir. Fakat kemik yapısı narin, kaslar yumuşaktır. Vücut oranları uyumlu, burun etli, profil yumuşak çizgilidir. Sakal ve vücut tüyleri sıktır ama saç dökülmesi eğilimi vardır. Atletik tip zayıftır. Omuzları geniş, yapısı adalelidir. Kalçalar dar, bacaklar incedir. Kemik yapısı kalın, kaslar kuvvetlidir. Çene çıkık, yüz çizgileri keskin, serttir.
Leptosom tip, ince uzun uzuvlu, göğüs kafesi dar, kemikleri, kasları, derisi ince olur. Başı küçük, burnu uzundur.
Dış görünüşlere uygun olarak, kişinin karakterleri de ayrılıklar gösterir. Piknik tipler coşkulu ve hüzünlü olarak değişiklik gösterirler. Leptosom tipler ise şizofreniye eğilim taşır.