KAÇ TÜR PLASTiK VARDIR?

  Fen, Genel Kültür

KAÇ TÜR PLASTiK VARDIR?

1940’larda Petrokimya Sanayi’nin gelişmesi ile plastik türleri de büyük bir gelişim göstermiştir. Bazı bilim adamları, plastiğin geçmişinin 1909 yılına kadar uzandığını iddia ederler. 1909 bakalit’in bulunduğu yıldır. Ancak bakalit’in bugünkü anlamda plastikle olan ilgisi tartışma götürür bir konudur.
Hiç şüphe yok ki, bugün sanayiin her dalında en önemli yeri alan plastik, ikinci dünya savaşı sıralarında ve 1940’dan sonra, petrokimya sanayinin gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Halk dilinde kısaca plastik dediğimiz bu gerçekten devrim yaratan buluşun pek çok çeşidi vardır. Bunların en önemlilerini şöylece sıralayabiliriz.
1- Fenol Plastikleri: Sentetik reçine ile bir dolgu maddesinin uygun oranlarda işleme tabi tutulması ile elde edilir. Genellikle dişli yapımında ve radyo mobilyalarında kullanılır.
2- Üre plastikleri: Amonyak ve formaldehitten elde edilir. Çoğunlukla düğme, şişe kapağı ve radyo mobilyası yapımında kullanılır.
3- Melamin plastikleri: Kassiyum siynalit ve formaldehittin uygun oranlarda özel işlemlerle birleştirmesinden elde edilir. Tabak ve elektrik malzemesinin yapımında kullanılır.
4- Naylon: Heksametilenediamin ve adipik asitin karışımı ile yapılır. Sayamayacağımız kadar çok alanda kullanılmaktadır.
5- Orlon ve Perlon: Poliyamit plastiklerden olup, naylon asıllıdır. Giyim eşyasının ham maddelerinden biri haline gelmiştir. Tekstil sanayinin her dalında kullanılmaktadır.
6- Polistiren plastikler: Etil benzenden elde edilir. Dayanıklılığı en yüksek plastik türlerinden biridir. Kullanma sahası çok geniştir.
7- Vinil plastikler: Yağmurluk, şemsiye, masa örtüsü, perde yapımında kullanılır. Suyu ve soğuğu geçirmez. Sıcağa dayanıklılıgı azdır. Çok soğukta sertleşir.
8- Selüloz plastikler: Selüloz asıllıdır. Genellikle fotoğraf filmi yapımında kullanılır. Oyuncak sanayinin de hammaddesidir.
9- Polietilen plastikler: Polietilen asıllıdırlar. Yumuşak bir yapıya sahiptirler. Kırılmaz tabak ve oyuncak yapımında kullanılırlar.
10- Silikon plastikler: Silikon esaslıdırlar. Isı değişikliklerine çok dayanıklıdır.

Bir Cevap Yazın