KAĞIDIN NASIL YAPILDIĞINI KİM BULDU?
Bir parça kağıt alın ve her iki yönde yırtın. Böylece iki gerçeğin farkına varacaksınız. Kağıt bir yönde ötekinden daha kolay yırtılmaktadır. Yırtık kenardan kağıdın dokusundaki lifimsi uçlar belirmiştir.
Bu iki nokta iki gerçeği ortaya koymaktadır; (1) Kağıt makinede yapılmıştır. Yoksa her yönde aynı kolaylıkla yırtılacaktı. (2) Söz konusu kağıt, çok ince, lif lif iplikçiklerin dokulaştırdığı bir yapıya sahiptir. Bu fiberler (lif lif iplikçikler), kağıdın yapısını oluşturan temel unsur selüloz zerreciklerin örgüsüdür.
İnsanlar, kağıdın bulunmasından önce de üzerine yazı yazacak materyale sahiptiler. 4000 yıl önce, Mısırlıların papirüs yapraklar üzerine yazı yazdıkları tarihin güvenilir kaynaklarından bilinmektedir. Mısırlılar papirüs yapraklarını koparıyor, düzlüyor ve karşılıklı çubuklar arasına geriyorlardı.
Fakat ne olursa olsun bu kağıt değildi. Bildiğimiz anlamda kağıt, 105 yılında, Çin’de Ts’ai Lun adında bir adam tarafından bulunmuştur. Ts’ai Lun, ilk kağıdı dut ağacının iç kabuğundan yapmıştı.
Çinliler dut ağacı gövdesinin iç kabuğunu elyafı ayrılsın diye suya koyuyorlardı. Kabuğun elyafı ayrışınca da, bu çorbamsı, sulu maddeyi, dibi ince bambu çubuklardan örülü tepsilere alırlardı. Belirli sürede su çekiliyor ve düz, kuru zemin üzerinde yumuşak, hamurumsu materyal kalıyordu. Aynı hamurda bambu ve eski paçavralar da kullanılmaktaydı. Zamanla yöntemlerini geliştiren Çinliler kağıt yapımında daha başarılı oldular.